56-и НАЦИОНАЛЕН СЪБОР НА НАРОДНОТО ТВОРЧЕСТВО КИТНА ТРАКИЯ ПЕЕ И

...
 56-и НАЦИОНАЛЕН СЪБОР НА НАРОДНОТО ТВОРЧЕСТВО КИТНА ТРАКИЯ ПЕЕ И
Коментари Харесай

„Китна Тракия пее и танцува“ Хасково 2022 – празник на автентичното народно творчество и възродените традиции

 56-и НАЦИОНАЛЕН СЪБОР НА НАРОДНОТО ТВОРЧЕСТВО „ КИТНА ТРАКИЯ ПЕЕ И ТАНЦУВА ”- ХАСКОВО 14-15 май 2022 год.

Община Хасково провежда Национален събор на националното творчество „ Китна Тракия пее и танцува ”. Това е празник достоверното национално творчество, който съхранява отколешните български обичаи.

Тази година в Националния събор за национално творчество „ Китна Тракия пее и танцува ” ще вземат участие 67 фолклорни групи и 41 самостоятелни реализатори. Участниците са от 26 общини и 47 обитаеми места от цялата страна.

Съборът се организира по традиция в #парк #Кенана. Изпълнителите се показват на две подиуми.

Конкурсната част на Събора е на 14 май 2022г. Началото е в 9.00 часа.

Официалното разкриване на „ Китна Тракия пее и танцува “ ще бъде от 12.00 часа на първа сцена в парк „ Кенана “. Специален посетител на „ Китна Тракия пее и танцува “ за откриването е една от най-обичаните млади национални певици в България Петя Панева, победител в „ Гласът на България “ през 2021 година

На първа сцена фолклорните групи и реализатори ще бъдат оценени от жури в състав: председател- акад. Милчо Василев – учител по диригентство на национален оркестър, свирене в национален оркестър, научен национален оркестър, инструментознание, методика на преподаване на духови национални принадлежности и членове Иван Иванов – хореограф и живописен началник на ПАНПТ „ Китна Тракия “ и Розалина Гогова – етнограф.

На втора сцена участниците ще бъдат оценени от жури с ръководител – доцент доктор Стефан Йорданов- хореограф на АФА към АМТИИ, Пловдив и членове Фанка Койнарова – национална певица и учител по национално пеене и Диляна Пецова – етнограф от РИМ- Хасково.

Община Хасково присъжда златен, сребърен и бронзов орден във всяка категория, както и дипломи за първо, второ и трето място. Всички участници получават грамоти за присъединяване.

На 15 май 2022г. Националният събор „ Китна Тракия пее и танцува “ чака всички фенове на #българския #фолклор още веднъж в парк „ Кенана “. Във втория ден програмата включва концерти на детски ансамбли за национални танци от област Хасково. Гостуват:

• Детски танцов състав „Хорищенче“ и детско-юношески състав „Хорищенче“, Харманли с началник Галина Христова

• Детска група „Хорце“ при НЧ „Заря-1957“, Минерални бани

• Детски танцов състав „Гайтанче“ към Оперативна програма „Детски и юношески център“ Димитровград с началник Наташа Тянкова

На сцената на „ Китна Тракия пее и танцува “ ще излязат и любимците на хасковската аудитория:

• Танцов отбор „ Южняци “ с живописен началник Васко Димов

• Представителен танцов отбор „ Хасково “ с живописен началник Ана Димитрова

• Представителен танцов отбор „ Златна Тракия “ с живописен началник Златка Тимонова

• Детски танцов състав „ Пъстрица “ с хореограф Иван Иванов

Концертите на детските ансамбли за национални песни и танци ще бъдат на втора сцена в парк „ Кенана “ от 10,00 часа.

Веднага след тях е и кулминационната точка на празничния ден.

От 12,00 часа – концерт-спектакъл „ Ние, българите! “ на специфичните ни посетители Ансамбъл „ Чинари “. Няма българин, който да не се любува за изпълнителите на отбор „Чинари“- надарени и красиви младежи, виртуозни реализатори на обичайни и модерни български танци, песни и инструментални мелодии.

Националният събор „ Китна Тракия пее и танцува “ кани всички посетители и поданици на Хасково и на ГОЛЯМОТО ТРАКИЙСКО ХОРО, което ще се извие на поляната пред първа сцена от 13,30 часа в неделя. Да се хванем за ръце и да извием ГОЛЯМОТО ТРАКИЙСКО ХОРО дружно с Народен оркестър при община Хасково с началник Димчо Йорданов и солистите Фанка Койнарова и Росица Делева.

За да бъде паметен Съборът „ Китна Тракия пее и танцува “ община Хасково приготвя „Кът за спомени“- особено обособена част, декорирана с достоверни предмети от тракийския обичай, където всеки може да си направи фотография за спомен от Събора на националното творчество „ Китна Тракия пее и танцува “.

За първи път на „ Китна Тракия пее и танцува “ гостува Етно Базар „ Наше село “. За да се потопите пълноценно в атмосферата на българския обичай, община Хасково и Етно Базар „ Наше село “ Ви оферират среща с достоверни и потвърдени майстори и участници във всички обособени зони на базара- занаяти, кулинария, фермерски базар и занимания.

В зоната на занаятите особено за гостите на „ Китна Тракия пее и танцува “ дърворезба, плъстене на вълна, тъкане на килими, черги и грънчарство- занаяти, които ще се показват на място. За по-любознателните са планувани и особено обособени работилници към дюкянчетата, където персонално ще могат да се опитат да изработят нещо с ръцете си.

Неизменна част от обичайните български етно-базари са и вкусните мемоари от „едно време“. Всеки ще има опция да опита някое от особено подбраните кулинарни оферти на Етно базар „Наше Село“ – гозби, приготвени на огън, дърпана баница на туч, сладки орехчета и прасковки, фунийки, тригуни, толумбички, жива боза и доста други, приготвени по остарели обичайни предписания.

Естественото продължение на Кулинарната зона е Фермерският пазар с продукция от български ферми и производители, предлагащи артикули, основани с внимание и запазили високото качество от предишното – мед, млечни и месни артикули, билки, подправки, сладка и други.

Община Хасково поддържа задачата на „ Наше село “ да съхраним българския дух и да срещнем дребни и огромни с изобилието на българския обичай и просвета.
Източник: novinata.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР